We beginnen dit stukje eens over de landelijke politiek. De afgelopen weken waren er – niet voor het eerst – grote spanningen binnen de coalitie en in de Tweede Kamer. Volgens mij heeft dat ook te maken met de versnippering in de politiek. In de Tweede Kamer zitten meer partijen dan ooit – dertien – en die willen zich allemaal profileren. Partijen trekken zich vooral terug op hun eigen gelijk en het sluiten van compromissen gaat op een zwaktebod lijken. Dat is niet goed. Als politiek alleen maar draait om het verkondigen van de eigen mening, dan komt samenwerking en goed bestuur onder druk te staan.
Hoe doorbreken we dat? Daar hebben we ervaring mee. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de Doorbraakbeweging, die de verzuiling wilde doorbreken met de oprichting van een nieuwe, progressieve volkspartij. Dat werd de PvdA. Een nieuwe, brede progressieve partij van PvdA, GroenLinks en D66 zou nu een oplossing zijn om versnippering tegen te gaan. Een nieuwe Doorbraak.
Dan naar de lokale politiek, want ook daar slaat de versnippering toe. In Bernheze valt het nog mee: zeven partijen. Oss en Sint-Michielsgestel: acht. Meierijstad: negen. Den Bosch: veertien! Het risico is dat ook lokaal steeds meer partijen zich uit profileringsdrang op hun eigen gelijk gaan terugtrekken en samenwerken steeds moeilijker wordt.
Het wordt tijd dat we daar echt over na gaan denken. Misschien moeten we de nieuwe Doorbraak wel beginnen in Bernheze en moeten de progressieve partijen in Bernheze eens gaan praten over vergaande samenwerking?