Onze ideeën voor Bernheze
Wij zijn Progressief Bernheze, de lokale politieke partij waar leden van GroenLinks, PvdA, en andere progressieve inwoners van de gemeente Bernheze samenwerken. Elke dag zetten wij ons in om Bernheze groener, gezonder, en socialer te maken. Hieronder lees je meer over onze ideeën en plannen.
Klimaat, natuur, duurzaamheid en energie
De mens beschadigt de aarde, en we kunnen niet langer wachten om ons gedrag te veranderen. De klimaatcrisis is niet iets wat ver van ons afstaat; het gaat iedereen aan. We moeten nu keuzes maken, en dat vraagt moed. Klimaatbeleid gaat niet alleen over het beschermen van de natuur, maar raakt ons allemaal. We moeten het anders gaan doen en de problemen niet doorgeven aan de volgende generatie. Daarom willen wij onze gemeente echt groener en duurzamer maken. Dit betekent dat we anders omgaan met afval, de landbouw verduurzamen, groene energie opwekken, en meer ruimte geven aan natuur in en buiten onze dorpen.


Stukje groen, overal doen!
Het weer wordt steeds extremer en onze dorpen steeds minder groen. Om onze dorpen klimaatbestendiger te maken, is het belangrijk dat er in onze dorpen veel meer ruimte komt voor groen. Met groen zorgen we voor een gezonde leefomgeving en kunnen we onszelf wapenen tegen bijvoorbeeld extreme regenbuien. Daarom willen we dat de gemeente overbodige parkeerplaatsen in de dorpen gaat omvormen naar groene perkjes én inwoners ruimte en steun geeft om de eigen tuin of buurt groener te maken.

Zonnepanelen
Daken, groot en klein, zijn ideale oppervlakten om zonnepanelen te plaatsen. We willen dat de gemeente de aanleg van zonnepanelen op daken bij particulieren en bedrijven blijft stimuleren, eventueel in ruil voor andere functies bij vrijkomende agrarische gebouwen.

Een toekomst voor andere landbouw
In Bernheze zijn veel intensieve veehouderijen aanwezig. Deze houden samen bijna drie miljoen dieren. Dat kan in de toekomst niet zo blijven. We moeten samen met boeren op zoek naar nieuwe kansen.
Daarom geven we prioriteit aan het verduurzamen van de landbouw en het groener en gezonder maken van het buitengebied. Door samen met de boer op zoek te gaan naar alternatieve vormen van voedsel produceren kunnen we het leven van dieren en mensen beter maken en de natuur versterken. Boeren die in deze richting bewegen krijgen hulp van de gemeente. We willen dat het gebruik van het landbouwgif glyfosaat wordt verboden.
Wonen, ruimte en dorpsharten
We brengen een groot deel van ons leven door in onze dorpen en buurten. Daarom is het belangrijk dat deze plekken goed verzorgd zijn. Onze dorpen moeten groene en fijne plekken zijn waar iedereen zich thuis kan voelen. Daarom willen we onze dorpscentra groener maken, de dorpen fietsvriendelijker maken, en veel betaalbare huizen bouwen.


Betaalbare woningen bouwen
Er zijn te weinig betaalbare koop- en huurwoningen in Bernheze. Dat is een groot probleem. Om onze dorpen leefbaar te houden is het belangrijk dat jong en oud een passende en betaalbare woning in onze dorpen kunnen vinden. Daarom willen we dat er de komende vier jaar verspreid over onze gemeente een groot aantal sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en betaalbare koopwoningen bouwen. Daarvoor benutten we de beschikbare uitbreidingslocaties en zoeken we extra locaties waar nodig. We onderzoeken scheiding van grond en woning en gaan experimenteren met het geven van voorrang aan starters en sociale huurders bij het kopen van nieuwbouwwoningen.

Nieuwe bedrijvigheid in het buitengebied
Het aantal agrarische bedrijven in het buitengebied neemt af. Voor de leefbaarheid van het buitengebied is het belangrijk dat bedrijven, organisaties en inwoners actief blijven in het gebied. We staan een heldere lijn voor in welke bedrijvigheid er in het buitengebied wel en niet thuishoren. Wat ons betreft is er in het buitengebied plaats voor circulaire, natuur inclusieve, biologische en soms ook recreatieve ontwikkelingen. Voor nog meer mais of nieuwe vormen van intensieve tuinbouw is er geen plek.

Kiezen voor de fiets
Wij willen dat fietsen gestimuleerd wordt als alternatief voor de auto. De auto als vervoermiddel inruilen voor de fiets zorgt ervoor dat mensen gezond blijven, er minder schadelijke stoffen uitgestoten worden én er minder ruimte nodig is voor parkeerplaatsen. We verbeteren de fietspaden in en tussen de dorpen en zorgen ervoor dat ieder dorp ontsloten wordt op één van de regionale fietssnelwegen. De belangrijkste straten van onze dorpen worden fietsvriendelijk gemaakt met een andere inrichting van de weg en meer stallingsmogelijkheden. In alle dorpen willen wij zorgen voor goede fietspaden tussen woonwijken en voorzieningen als sportverenigingen, scholen en winkels.
Gelijke kansen, zorg en verenigingen
Onze dorpen zijn goed georganiseerd. Er zijn veel verenigingen, ondernemers, en organisaties die ervoor zorgen dat mensen elkaar blijven ontmoeten. Dat moeten we waarderen en blijven steunen. Maar er zijn ook zorgen, zoals jongeren met problemen, ouderen die hulp nodig hebben, of racisme en discriminatie. De gemeente moet hierbij helpen. Dit kan door de juiste zorg te regelen, mensen aan een baan te helpen, of door oneerlijke praktijken aan te pakken.


Eén loket
Met zoveel verschillende hulporganisaties is het soms moeilijk door de bomen het bos te zien en de juiste weg naar hulp te vinden. We hebben in onze gemeente één loket waar inwoners terecht kunnen met hun hulpvraag. Dat moet een fysiek loket blijven, niet alleen een telefoonnummer. Progressief Bernheze wil dat dat loket in gemeenschapshuizen gevestigd wordt. Dat is laagdrempelig voor inwoners en vergemakkelijkt de samenwerking met andere organisaties en functies.

Schulden worden weggewerkt
Schulden drukken zwaar op het leven van mensen en staan een betere toekomst in de weg. We willen mensen helpen bij het wegwerken van grote schulden. Bijvoorbeeld door in samenwerking met partijen als Schuldhulpmaatje schulden in beeld te brengen en te experimenteren met het overnemen van schulden. Ook wil Progressief Bernheze dat mensen met financiële problemen geholpen worden om mee te kunnen (blijven) doen in het lokale verenigingsleven, zodat zij kunnen blijven genieten van sport, muziek en cultuur.

De sociale dienst dichtbij
De sociale dienst van Bernheze wordt uitgevoerd door buurgemeente Meierijstad. De sociale dienst helpt mensen aan werk en zorgt wanneer nodig voor een uitkering. Progressief Bernheze wil dat de sociale dienst dat doet door te stimuleren, begeleiden en belonen. Er wordt gewerkt vanuit vertrouwen en nabijheid. De sociale dienst komt naar de dorpen toe om met inwoners te praten en houdt spreekuur in de gemeenschapshuizen.
Bestuur, veiligheid en economie
Inwoners moeten hun overheid kunnen vertrouwen, maar dat vertrouwen is minder geworden. Een goede overheid moet de mensen beschermen, veiligheid bieden, zekerheid geven, en kansen creëren. Daar moeten we aan werken. Wij willen dat doen door inwoners vaker mee te laten praten en beslissen, samen met hen de wijken in te richten, en ambtenaren en bestuurders de buurt in te sturen.


Samen plannen maken
Veel mensen hebben goede plannen om hun dorp fijner te maken. Vaak passen die plannen ook prima in de doelen die de gemeente heeft. Toch botsen inwoners wanneer zij deze ideeën willen uitvoeren nog te vaak op de gemeente die niet mee wil denken of werken. Een inwoner of organisatie met goede plannen voor het bouwen van betaalbare woningen of het vergroenen van een buurt moet kunnen rekenen op hulp. We willen daarvoor onderzoeken of we met dorp- of wijkbudgetten kunnen gaan werken, waarbij we met duidelijke maar minimale spelregels dit soort initiatieven kunnen ondersteunen.

Een aanspreekpunt per dorp
Vijf verschillende dorpen vormen samen de gemeente Bernheze. Elk dorp heeft zijn eigen structuren. Door de toegenomen taken weten ambtenaren en bestuurders steeds minder goed de weg in de dorpen. We willen dat ambtenaren vaker vanuit dorpshuizen gaan werken, dat dorpsraden versterkt worden en dat ieder dorp een eigen ‘dorpswethouder’ als aanspreekpunt krijgt. Door te investeren in de sterke dorpen, een goede sociale structuur en een sterkere gemeenschapsopbouw zorgen we ervoor dat onze dorpen ook in de toekomst nog levendig zijn.

Samenwerken aan levendige dorpscentra
Vooral de lokale ondernemers en organisaties zorgen in de harten van onze dorpen voor de nodige levendigheid en activiteiten. We willen de samenwerking tussen ondernemers en organisaties in de dorpen faciliteren, het organiseren van gezamenlijke activiteiten op dorpspleinen stimuleren en leegstand helpen tegengaan. Een ondernemersfonds is daarvoor mogelijk een goed middel.