Sinds 2006 kent de fractie van Progressief Bernheze een prijs voor speciale leefbaarheidsinitiatieven van groepen bewoners in Bernheze.

dasmooi2014De belangrijkste doelstelling voor het instellen van een ‘DasMooi’ prijs is het stimuleren van vrijwilligersactiviteiten die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente Bernheze.

Progressief Bernheze heeft voor het roofdier de das (grootste inheemse roofdier in Nederland) als symbool gekozen. De das komt gelukkig weer redelijk veel voor in Bernheze maar is nog steeds wel een soort die onder druk staat. De das houdt van een gevarieerd landschap, heeft aandacht en zorg voor zijn omgeving en is een trouw dier. Een leefbare omgeving is een gevarieerde omgeving waarin de mens aandacht en zorg heeft voor zijn omgeving en vertrouwen in elkaar een belangrijke eigenschap is. De das als symbool ligt daarmee voor de hand en is nog leuk ook.

De prijs bestaat uit een oorkonde met een pluche das en een geldbedrag van € 250, te besteden aan uw leefbaarheidsinitiatieven.

In 2015 ontvingen de vrijwilliger van cultureel centreum Nesterlé in Nistelrode de DasMooi prijs. Sinds de oplevering in 2013 hebben zij er samen voor gezorgd dat het cultureel centrum een thuisbasis kan zijn voor vele clubs, verenigingen en een prachtplek voor een avondje uit. Een dorpshart dat Nistelrode verdient, tegen relatief lage kosten en met veel dorpse gezelligheid.

Dasmooi_nesterle_2015
De prijs wordt uitgereikt aan de vrijwilligers Jo van Breemaat en Petra van den Boogaart.

In 2014 ontving stichting Het Hertenkampje in Heeswijk-Dinther de DasMooi! prijs. Buurtbewoners rond het dierenparkje aan de Irenestraat hebben in 2011 gezorgd voor het voortbestaan na vertrek van voormalige eigenaar Ter Weer.

Fractievoorzitter Cent van den Berg reikt prijs uit aan Yvonne van der Mespel en Jan van der Pas

 

In 2013 ontving stichting Vluchtelingenwek Bernheze de DasMooi prijs voor haar steun aan vluchtelingen en inzet voor integratie van vluchtelingen in de samenleving.

Cent reikt prijs uit aan Vluchtelingenwerk
Cent reikt prijs uit aan Vluchtelingenwerk

 

In 2011 ontving de initiatiefgroep Transition Towns Bernheze de DasMooi prijs voor haar praktische aandacht en inzet voor een duurzamer Bernheze.

Hans van der Pas overhandigt DasMooi prijs aan Geertje van der Stappen

In 2010 ontving de Bernhezer Buitenwacht voor haar inspanning voor een leefbaar buitengebied deze prijs.

Jan Jacobs (rechts) Bernhezer Buitenwacht

In 2009 werd de prijs toegekend aan de Hadeejer.nl, het digitale dorpsplein voor Heeswijk-Dinther.

Paul van Zoggel ontvangt prijs voor Hadeejer.nl

In 2007 kreeg de organisatie van de zomerschool de Eijnderic in Heesch de prijs.

Zomerschool Eijnderic

In 2006 ontvingen de dorpsraad Vorstenbosch en kerncommissie Loosbroek samen de prijs voor hun inzet voor leefbaarheid in de kleinste kernen.

Dorpsraad Vorstenbosch
Kerncommissie Loosbroek